Pizza s pikantnou salámou

Pizza s pikantnou salámou
Pizzerie Zaujímavosti

Pizza s pikantnou salámou – pizza je jedným z najuniverzálnejších jedál na svete a prispôsobuje sa chutiam takmer každého gurmána. Pre tých, ktorí radi siahnu po intenzívnych a štipľavých kombináciách, je tu pizza s pikantnou salámou – známa aj ako Diavola. Tento druh pizze patrí medzi najobľúbenejšie v Európe aj v Amerike a predstavuje ideálne spojenie tradičnej talianskej jednoduchosti a ohnivého temperamentu.


Čo robí pikantnú pizzu tak výnimočnou?

  • Saláma s charakterom – najčastejšie ide o pikantnú salámu typu pepperoni alebo salsiccia piccante. Táto saláma sa pri pečení mierne opečie a pustí do syra a cesta svoje korenie i šťavu.

  • Harmonická pikantnosť – štipľavé tóny sa vyvažujú sladkosťou paradajkového základu a jemnosťou syra.

  • Jednoduchosť a intenzita – stačí pár ingrediencií a výsledok je nezabudnuteľný.


Najobľúbenejšie kombinácie

  • Klasická Diavola – paradajkový základ, mozzarella, pikantná saláma a štipka čili vločiek.

  • Diavola s olivami – čierne olivy pridajú jemnú horkosť a vyvážia štipľavosť.

  • Pikantná saláma + jalapeños – pre skutočných odvážlivcov, ktorí chcú ešte viac ohňa.

  • Pikantná saláma s kukuricou – jemná sladkosť kukurice zjemní ostré chute.

  • Gurmánska verzia – pikantná saláma, gorgonzola a čerstvý rukolový šalát po upečení.


Ako pripraviť domácu pizzu s pikantnou salámou

  1. Cesto – tradičné talianske, tenké a chrumkavé.

  2. Základ – kvalitná paradajková omáčka s oreganom a cesnakom.

  3. Syr – mozzarella je základ, no výborne sa hodí aj parmezán alebo cheddar.

  4. Pikantná saláma – nakrájaná na tenké plátky, rovnomerne rozložená po celej ploche.

  5. Doplnky – čili vločky, jalapeños alebo čerstvé bylinky podľa chuti.

  6. Pečenie – pri vysokej teplote (220–250 °C), aby saláma pustila arómu a syr sa krásne roztopil.


Pre koho je pizza s pikantnou salámou ideálna?

  • pre milovníkov štipľavých jedál,

  • pre tých, ktorí chcú jednoduchú, no výraznú kombináciu,

  • na večerné posedenia s priateľmi alebo ako „party pizza“, ktorá vždy zaujme.


Pizza s pikantnou salámou je odvážna, výrazná a pritom jednoduchá. Patrí medzi najpopulárnejšie pizzové variácie na svete a právom – šťavnatá saláma, roztopený syr a pikantný nádych vytvárajú kombináciu, ktorej sa nedá odolať.

Ak máte radi jedlá s iskrou, Diavola bude pre vás tou pravou voľbou. A ak chcete chuť ešte viac vystupňovať, nebojte sa experimentovať – od jalapeños až po extra čili olej.

🔥🍕 Otázka je len jedna: trúfnete si na ňu?


Recept: Domáca pizza Diavola (s pikantnou salámou) 🔥🍕

Táto pizza je ideálna pre milovníkov štipľavých chutí. Pikantná saláma sa počas pečenia krásne opečie, pustí šťavu a spojí sa s paradajkovým základom a syrom do dokonalej harmónie.


Ingrediencie (na 2 stredne veľké pizze):

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky (najlepšie typu „00“)

  • 250 ml vlažnej vody

  • 7 g sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 ČL soli

  • ½ ČL cukru

Na paradajkový základ:

  • 200 g drvených paradajok (San Marzano, ak sú dostupné)

  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)

  • 1 PL olivového oleja

  • 1 ČL sušeného oregana

  • štipka soli a čierneho korenia

Na obloženie:

  • 200 g mozzarelly (fior di latte alebo mozzarella di bufala)

  • 100 – 150 g pikantnej salámy (pepperoni, ventricina, salsiccia piccante)

  • čerstvé alebo sušené čili vločky podľa chuti

  • voliteľne: čierne olivy alebo jalapeños pre ešte ostrejšiu verziu


Postup:

  1. Cesto:

    • Zmiešaj droždie, cukor a vlažnú vodu. Nechaj 5–10 minút aktivovať.

    • Pridaj múku, soľ a olivový olej. Vypracuj hladké cesto.

    • Prikry ho a nechaj kysnúť 1,5 – 2 hodiny, kým zdvojnásobí objem.

  2. Omáčka:

    • Na panvici zohrej olivový olej, pridaj cesnak a krátko opeč.

    • Pridaj drvené paradajky, dochuť oreganom, soľou a korením.

    • Var 10–15 minút, kým sa omáčka jemne nezredukuje.

  3. Príprava pizze:

    • Vykysnuté cesto rozdeľ na 2 časti a vytvaruj tenké placky.

    • Prenes na plech alebo kameň pre pizzu.

    • Natri paradajkovým základom, rozlož mozzarellu a plátky salámy.

    • Posyp čili vločkami podľa chuti.

  4. Pečenie:

    • Rúru predhrej na maximum (250 °C, alebo viac ak tvoja rúra dovolí).

    • Peč 7–10 minút, kým okraje nezhnednú a saláma sa mierne opečie.

  5. Dokončenie:

    • Po upečení môžeš pizzu pokvapkať čili olejom alebo ozdobiť čerstvou bazalkou.


Tipy na dokonalú Diavolu

  • Ak máš rád extra štipľavé jedlá, použi pikantný syr (napr. s čili) namiesto časti mozzarelly.

  • Do paradajkovej omáčky môžeš pridať štipku kajenského korenia.

  • Peč na kameni pre pizzu alebo oceli, aby bola kôrka ešte chrumkavejšia.


🔥 Výsledkom je pizza, ktorá má iskru, intenzívnu chuť a patrí medzi najlepšie voľby pre všetkých fanúšikov pikantných jedál.