Domáca pizza recept – dokonalý kulinársky zážitok

Domáca pizza recept – dokonalý kulinársky zážitok
Pizzerie Zaujímavosti

Domáca pizza recept – pizza je jedným z tých jedál, ktoré zbožňuje väčšina ľudí na celom svete. Je to jednoduché jedlo, ktoré môžete prispôsobiť svojmu vkusu a vytvoriť tak svoju vlastnú lahôdkovú verziu. Čo však robí pizzu ešte špeciálnejšou? Domáca príprava! V tomto článku vám predstavíme recept na domácu pizzu, ktorý vám umožní vytvoriť si pizzu presne podľa vašich predstáv.

Základy pre perfektnú domácu pizzu

Zoznam ingrediencií:

  1. Cesto:
    • 1 a ½ šálky hladkej múky
    • 1 čajová lyžička sušeného droždia
    • ½ čajovej lyžičky soli
    • ½ čajovej lyžičky cukru
    • ¾ šálky teplej vody
    • 2 lyžice olivového oleja
  2. Paradajková omáčka:
    • 1 hrnček paradajkového pretlaku alebo pasírovanej paradajkovej šťavy
    • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
    • 1 čajová lyžička sušeného oregana
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  3. Náplň:
    • Mozzarella syr (alebo váš obľúbený syr)
    • Vaše obľúbené suroviny na pizzu (šunka, olivy, šampiňóny, paprika, špenát, atď.)

Postup pri príprave domácej pizzy:

1. Príprava cesta

1.1. V malom množstve teplej vody zmiešajte sušené droždie a cukor. Nechajte droždie kysnúť asi 5 – 10 minút, kým nezačne peniť.

1.2. Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. Pridajte aktívne droždie a postupne pridávajte teplú vodu. Zmiešajte, kým nevytvoríte hladké a elastické cesto.

1.3. Pridajte olivový olej a miešajte ďalších pár minút, kým olej nezmizne do cesta.

1.4. Cesto nechajte kysnúť pod utierkou alebo potravinovým obalom asi 1-2 hodiny, kým sa zdvojnásobí objem.

2. Príprava paradajkovej omáčky

2.1. Rozohrejte panvicu na strednom ohni a pridajte olivový olej.

2.2. Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho, kým nezískate ľahkú zlatú farbu.

2.3. Pridajte paradajkový pretlak alebo pasírovanú paradajkovú šťavu, oregano, soľ a korenie. Varíme na miernom ohni asi 15-20 minút, kým sa omáčka zhustne.

3. Príprava pizzy

3.1. Rozohrejte rúru na maximálnu teplotu (ideálne 250°C alebo viac) s pizzovým kameňom alebo plechom.

3.2. Rozvaľkajte cesto na tenkú placku na pomúčenej doske. Ak preferujete hrubšiu kôrku, nechajte cesto hrubšie.

3.3. Rozložte paradajkovú omáčku po ceste a pridajte vrstvu nasekaného syra.

3.4. Pridajte svoje obľúbené suroviny.

3.5. Pečte pizzu v rúre asi 10-15 minút, kým nebude cesto zlatohnedé a syr roztopený a bublinkový.

3.6. Vyberte pizzu z rúry, nechajte ju chvíľu vychladnúť, nakrájajte na kúsky a podávajte!

Domáca pizza recept – týmto jednoduchým postupom môžete pripraviť domácu pizzu, ktorá prekoná mnohé reštaurácie. Nebojte sa experimentovať s rôznymi ingredienciami a vytvoriť si svoje vlastné jedinečné recepty. Vychutnajte si svoju čerstvo pripravenú pizzu s rodinou a priateľmi a užite si spoločné chvíle plné dobrej chuti a radosti.