Pizza Margherita

Pizza Margherita
Pizzerie Zaujímavosti

Pizza Margherita nie je len jedlom – je symbolom Talianska, kulinárskej tradície a elegancie v jednoduchosti. Táto ikonická pizza, ktorá vznikla už v 19. storočí, si dodnes udržiava status jednej z najobľúbenejších a najrešpektovanejších pízz na svete.

História s kráľovským pôvodom

Pizza Margherita vznikla v roku 1889 v Neapole, keď pizzaiolo Raffaele Esposito pripravil špeciálnu pizzu na počesť návštevy kráľovnej Margherity Savoyskej. Na pizzu použil tri základné ingrediencie, ktoré symbolizovali farby talianskej vlajky:

  • Paradajky (červená)

  • Mozzarella (biela)

  • Bazalka (zelená)

Kráľovná bola tak nadšená chuťou i symbolikou, že jedlo dostalo jej meno – Pizza Margherita.

Čo robí túto pizzu výnimočnou?

Pizza Margherita sa môže zdať jednoduchá, no práve to je jej sila. Každá ingrediencia hrá kľúčovú rolu a musí byť kvalitná:

  • Cesto – pripravuje sa z múky typu „00“, droždia, soli a vody. Po vykysnutí sa tvaruje ručne do tenkého, no pružného korpusu.

  • Paradajková omáčka – ideálne z čerstvých alebo konzervovaných paradajok San Marzano, ktoré majú jemnú, sladkú chuť.

  • Mozzarella – používa sa najčastejšie mozzarella di bufala alebo fior di latte, ktoré sa pri pečení krásne roztopia.

  • Čerstvá bazalka – dodáva arómu a typickú zelenú farbu.

  • Extra panenský olivový olej – pokvapkanie pred podávaním zvýrazní všetky chute.

Tradičná príprava

Skutočná Pizza Margherita sa pečie v peci na drevo pri veľmi vysokej teplote (450 – 500 °C) len približne 90 sekúnd. Výsledkom je jemne chrumkavý okraj (tzv. „cornicione“) a vláčny stred.

V Neapole je dokonca chránená pod označením STG (Specialità Tradizionale Garantita) – teda „zaručená tradičná špecialita“, čo znamená, že musí spĺňať presné kritériá z hľadiska surovín a spôsobu prípravy.

Prečo je Margherita stále taká obľúbená?

  • Jednoduchosť – len niekoľko ingrediencií, ale dokonale vyvážená chuť.

  • Autenticita – reprezentuje pravého ducha talianskej kuchyne.

  • Všestrannosť – chutí malým deťom aj gurmánom, vhodná na obed, večeru či oslavu.

  • Základ pre kreativitu – je často inšpiráciou pre rôzne varianty, ako napríklad Pizza Caprese, či Margherita s extra syrom alebo cherry paradajkami.

Pizza Margherita je dokonalým dôkazom toho, že v jednoduchosti sa skrýva krása. V čase, keď mnohé pizzové kombinácie hľadajú originalitu cez množstvo surovín, Margherita zostáva nadčasová – čistá, vyvážená a vždy chutná.

Ak si chcete dopriať pravý kúsok Talianska, stavte na klasiku, ktorá nikdy nesklame. 🇮🇹🍕💚🤍❤️

Ako si pripraviť domácu pizzu Margherita

Aj keď originál z neapolskej pece je ťažké prekonať, domáca verzia Margherity môže byť neuveriteľne chutná, ak použijete kvalitné suroviny a správny postup.

Ingrediencie na 2 porcie:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky (ideálne typu 00)

  • 180 ml vlažnej vody

  • 5 g sušeného droždia (alebo 12 g čerstvého)

  • 1 ČL soli

  • 1 PL olivového oleja

Na obloženie:

  • 150 g paradajkovej drene (alebo pretlaku z paradajok San Marzano)

  • 250 g mozzarelly (fior di latte alebo mozzarella di bufala)

  • niekoľko lístkov čerstvej bazalky

  • olivový olej na pokvapkanie

  • štipka soli


Postup:

  1. Príprava cesta
    V miske zmiešaj droždie s vlažnou vodou a nechaj pár minút postáť. Potom pridaj múku, soľ a olivový olej. Vypracuj hladké cesto a nechaj ho kysnúť minimálne 1 hodinu (ideálne 2–3 hodiny), prikryté na teplom mieste.

  2. Paradajkový základ
    Paradajkovú drť jemne osol a premiešaj. Môžeš pridať aj štipku oregana, ale pravá Margherita ho nepotrebuje – má byť čistá.

  3. Tvarovanie a obloženie
    Cesto rozdeľ na dve časti a vytvaruj tenké placky. Rukami vytiahni cesto do kruhu (neválkaj, aby ostalo vzdušné). Nanes paradajkovú omáčku, natrhaj mozzarellu na kúsky a rovnomerne rozlož. Pridaj pár lístkov bazalky.

  4. Pečenie
    Rúru rozohrej na maximum (250–270 °C). Ak máš pizzový kameň alebo oceľ, použite ich – výrazne zlepšia výsledok. Pizzu peč 7–10 minút, kým okraj nezhnedne a syr sa neroztopí.

  5. Záver
    Po upečení pokvapkaj olivovým olejom a podávaj okamžite.


Tipy na dokonalú Margheritu

  • Nešetri na mozzarelle. Kvalita syra má obrovský vplyv na výslednú chuť.

  • Bazalku môžeš pridať až po upečení, aby nespálila svoju jemnú arómu.

  • Dobrý paradajkový základ nemusí byť varený – stačí kvalitná surovina a štipka soli.


Margherita ako zážitok

Pizza Margherita je viac než jedlo – je to gastronomický návrat ku koreňom. Je ideálna pre tých, ktorí hľadajú čistú a poctivú chuť, bez zbytočných prísad. A keď ju pripravíte doma z čerstvých ingrediencií, získate nielen lahodnú večeru, ale aj radosť z tvorby.

Či už si ju vychutnáte s pohárom červeného vína, alebo ako súčasť rodinnej večere, vždy vám pripomenie, že najlepšie veci bývajú často tie najjednoduchšie.