Vegetariánska pizza

Vegetariánska pizza
Pizzerie Zaujímavosti

Vegetariánska pizza – pizza je jedlo, ktoré má nespočetné množstvo podôb – od klasických talianskych špecialít až po kreatívne moderné variácie. Jednou z nich je aj vegetariánska pizza, ktorá dokazuje, že na dokonalý zážitok z chrumkavého cesta a bohatej oblohy nie je mäso vôbec potrebné.

Prečo si vybrať vegetariánsku pizzu?

  • Ľahšia a zdravšia voľba – zelenina obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, vďaka čomu je pizza ľahšie stráviteľná.

  • Pestrá paleta chutí – kombináciou rôznych druhov zeleniny, syrov a byliniek sa dá vytvoriť nekonečné množstvo variácií.

  • Vhodná pre každého – obľúbia si ju nielen vegetariáni, ale aj tí, ktorí hľadajú odľahčenú alternatívu k mäsovým pizzám.

Najobľúbenejšie kombinácie zeleniny na pizzu

  1. Klasická zeleninová – paprika, paradajky, kukurica, cibuľa a olivy.

  2. Mediterránska – grilovaná cuketa, baklažán, paprika, olivy a feta syr.

  3. Šampiňónová – bohatá vrstva šampiňónov so syrom a bylinkami.

  4. Brokolicová – brokolica, kukurica a mozzarella na bielom smotanovom základe.

  5. Pikantná veggie – chilli papričky, cibuľa, paprika a kozí syr.

Základ a syry

  • Paradajkový základ je klasika, no vegetariánska pizza často vyniká aj na bielom (smotanovom alebo ricottovom) podklade.

  • So syrom sa dá experimentovať – okrem mozzarelly skvelo chutí aj parmezán, cheddar, feta či dokonca gorgonzola pre odvážnejších.

Ako pripraviť domácu vegetariánsku pizzu?

  1. Cesto: klasické talianske (múka, voda, droždie, soľ, olivový olej).

  2. Zelenina: ideálne čerstvá alebo grilovaná, aby mala intenzívnejšiu chuť.

  3. Koreniny a bylinky: bazalka, oregano, tymian alebo rozmarín.

  4. Pečenie: vysoká teplota (220–250 °C) zaručí chrumkavý okraj a šťavnatý stred.

Vegetariánska pizza ako kreativita na tanieri

Výhodou tejto pizze je, že neexistuje jediný správny recept. Môžete si ju prispôsobiť podľa sezóny a dostupných surovín – v lete čerstvé paradajky, cuketa či paprika, v zime brokolica alebo šampiňóny.


Vegetariánska pizza je dôkazom, že menej môže byť viac. Aj bez mäsa dokáže ponúknuť výrazné chute, sýtosť a vizuálnu pestrosť. Je ideálna pre každého, kto si chce dopriať zdravšie jedlo, no nechce sa vzdať obľúbenej talianskej klasiky. 🍕🌱


Recept: Domáca kvalitná vegetariánska pizza 🌱🍕

Tento recept je ľahký, farebný a plný čerstvých chutí. Využíva jednoduché cesto, poctivú paradajkovú omáčku a kombináciu zeleniny, ktorá spolu so syrom vytvorí skutočný zážitok.


Ingrediencie (na 2 väčšie pizze):

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky (ideálne typu „00“)

  • 250 ml vlažnej vody

  • 7 g sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 ČL soli

  • ½ ČL cukru

Na paradajkový základ:

  • 200 g drvených paradajok (San Marzano, ak je možné)

  • 1 PL olivového oleja

  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)

  • 1 ČL sušeného oregana alebo bazalky

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Na obloženie:

  • 1 menšia cuketa (nakrájaná na tenké kolieska)

  • 1 červená paprika (na prúžky)

  • 150 g šampiňónov (na plátky)

  • 100 g červenej cibule (nakrájaná na tenké krúžky)

  • 10–12 čiernych olív

  • 200 g mozzarelly (fior di latte alebo mozzarella di bufala)

  • 50 g parmezánu alebo pecorina (jemne nastrúhaný)

  • čerstvé lístky bazalky na ozdobu


Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešaj droždie, cukor a vlažnú vodu. Nechaj 5–10 minút aktivovať.

    • Pridaj múku, soľ a olivový olej. Vypracuj hladké a pružné cesto.

    • Zakry ho utierkou a nechaj kysnúť 1,5 – 2 hodiny, kým zdvojnásobí objem.

  2. Paradajkový základ:

    • Na panvici zohrej olivový olej, pridaj cesnak a krátko opeč.

    • Prilej drvené paradajky, dochuť oreganom, soľou a korením. Var 10–15 minút, kým omáčka trochu zhustne.

  3. Príprava zeleniny:

    • Cuketu, papriku a šampiňóny môžeš predpiecť na suchej panvici alebo grile – zvýrazní sa ich chuť.

  4. Tvarovanie pizze:

    • Vykysnuté cesto rozdeľ na 2 časti. Na pomúčenej doske vytvaruj tenké placky.

    • Prenes na plech alebo pizzový kameň.

  5. Obloženie:

    • Natri tenkú vrstvu paradajkovej omáčky.

    • Rozlož mozzarellu, zeleninu a olivy.

    • Posyp strúhaným parmezánom.

  6. Pečenie:

    • Rúru rozohrej na 250 °C (ideálne s pizzovým kameňom).

    • Peč 7–10 minút, kým okraje nezhnednú a syr sa neroztopí.

  7. Dokončenie:

    • Po upečení ozdob čerstvou bazalkou a pokvapkaj olivovým olejom.


Tipy na vylepšenie

  • Pre pikantnejšiu verziu pridaj pár plátkov čili papričiek.

  • Ak chceš krémovú variantu, namiesto paradajkového základu použi ricottu alebo smotanový základ.

  • Pre extra arómu posyp hotovú pizzu rukolou alebo nastrúhaným syrom Gran Padano.


Táto vegetariánska pizza je dôkazom, že bez mäsa sa dá vytvoriť výnimočne chutný a sýty pokrm. Skvelo sa hodí na rodinnú večeru, posedenie s priateľmi alebo aj ako ľahší obed počas týždňa.