Pizza zo špaldovej múky – dotyk zdravia 

Pizza zo špaldovej múky – dotyk zdravia 
Pizzerie Zaujímavosti

Pizza zo špaldovej múky – Pizza, s jej krehkým cestom a pestrofarebnými oblohami, patrí medzi jedny z najobľúbenejších jedál na svete. Tradičné recepty však často obsahujú rafinovanú pšeničnú múku. Ak hľadáte zdravšiu alternatívu, zvážte prípravu pizze zo špaldovej múky. Táto starodávna odroda pšenice ponúka nielen výnimočnú chuť, ale aj niekoľko zdravotných výhod.

Špaldová múka: Zdravá voľba pre vašu pizza kôru

Špaldová múka je získavaná z pšeničnej odrody špalda, ktorá má oproti bežnej pšenici niekoľko výhod. Obsahuje viac bielkovín, minerálov a vlákniny. Navyše, niektorí ľudia, ktorí majú problémy so strávením pšenice, môžu nájsť úľavu v konzumácii špaldy, pretože táto múka obsahuje nižšie množstvo lepku.

Recept na pizza z špaldovej múky: Základ každej dobrej pizze

Suroviny:

  • 2 a 1/4 čajovej lyžice sušeného droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 3/4 šálky teplej vody
  • 2 šálky špaldovej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžica olivového oleja

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte droždie, cukor a teplú vodu. Nechajte postáť asi 5 minút, kým sa nezačne droždie peniť.
  2. Pridajte špaldovú múku a soľ. Zmiešajte do hladka.
  3. Preneste cesto na pomúčenú dosku a mieste približne 5-7 minút, až kým nebude elastické.
  4. Vložte cesto späť do misky, pokryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa zdvojnásobí.

Majstrovská príprava pizze: Náplň podľa vášho výberu

  1. Paradajkový základ: Načo iné by sme mohli začať, než s plátkom paradajkového základu? Na špaldovej pizze vynikne čerstvý paradajkový základ s bylinkami a soľou.
  2. Špičkový syr: Pridajte kvalitný syr ako mozzarellu, parmazán alebo kozí syr. Ich bohatá chuť skvelo doplní špaldovú pizzu.
  3. Výber zeleniny : Čerstvá zelenina dodá pizze farbu a výživu. Skúste rajčiny, papriky, hlivu či čerstvý špenát.
  4. Olivový olej a bylinky: Na záver pokvapkajte olivovým olejom a pridajte obľúbené bylinky ako bazalku, oregano či tymian.

Pizza zo špaldovej múky nie je len skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem lepku, ale ponúka aj výraznejšiu chuť a bohatšiu textúru cesta. Experimentujte s rôznymi náplňami a vytvorte si svoju vlastnú zdravšiu a chutnú verziu obľúbenej jedlá. S touto receptúrou na pizzu zo špaldovej múky sa vaša ľúbosť k pizze môže stať ešte väčšou!